VIKTOR LENPER


Viktor Lenper Hantverk Design Smycken

 

 

SMYCKEN...

Smycken är den största delen av min verksamhet. Nästan varje säsong (vår och höst) lanserar jag en ny kollektion med smycken. Dom första kollektionerna bestod av smycken i flera olika material. Allt från plast till aluminium. Numera designar jag endast smycken i äkta 925 sterling silver, och jag tillverkar dom själv i min ateljé i Valdemarsvik - med undantag för smyckeskollektionen VALDEMARSVIKEN som tillverkas av min goda vän och samarbetspartner Guldsmed Diana Kvarnholm. Genom vårt kreativa samarbete har vi även tillsammans skapat en hel rad andra smycken i både silver och guld. Utöver mina egna kollektioner så designar och tillverkar jag även specialbeställda smycken, däribland förlovnings- och vigselringar. Kollektionen HÖST 2018 blir min tionde kollektion, och lanseras i samband med mitt 5årsjubileum!

 

...MEN INTE BARA SMYCKEN

Utöver smycken så erbjuder jag även hjälp inom flera andra typer av projekt. Jag får ibland uppdrag som koordinator och dekoratör inför och under olika typer av event, till exempel bröllop och fest. Jag kan bistå med hjälp när det ska inredas, exponeras eller dekoreras både offentligt och i hemmamiljö. Och har du, eller ska du starta, företag och behöver lite grundläggande tips och hjälp inom marknadsföring, layout, fotografering och  hemsida, så kan du anlita mig!

 

Att allt är möjligt, bara man vill - det är ett budskap som fått följa med mig genom livet och som jag ständigt påminner mig själv om när jag drar igång nya projekt! 

 

Tack för att du besöker min hemsida, jag hoppas du gillar det du ser och läser här!

 

Historien om Design Viktor Lenper

Den 19e oktober 2013 kl 18.00 öppnade jag upp portarna till min stora lansering. Då blev det på riktigt! Men det började faktiskt redan den 27e mars 2010. Det var då jag lärde mig att fläta det läderarmband som kom att bli grunden för det jag gör idag. Det var min vän Annika som lärde mig hur man gjorde, och dagen därpå visade jag stolt upp mitt nya armband. Och det var inte bara jag som gillade det. Redan samma dag fick jag den första beställningen - och sen trillade det in fler och fler. En affärsidé föddes och inom en vecka hade jag startat mitt egna ”företag” - genom ett inlägg på min blogg. Namnet blev Viktor Volangs Kreativa - VVK. Dock inte ”folkbokfört eller skatteverksskrivet etc” som jag förklarade i inlägget. Det blev alltså starten på min resa med smyckena. Kundregistret fylldes med lärare, släktingar, vänner och vänners vänner. Jag tror jag sålde 50 stycken det första halvåret, innan armbandet fick sällskap av nya smycken. Hösten 2010 utvecklade jag min lilla hobbyverksamhet med flera smycken. Allt från fjädrar och kedjor till ståltråd och säkerhetsnålar. Flera av smyckena kom till efter önskemål från min syster, mina kusiner och deras vänner. Jag försökte lösa det som efterfrågades.

 

Hösten 2012 började jag sista året på gymnasiet och ville starta ett UF-företag och utveckla min hobby med smyckena. Tyvärr fick jag avslag på mitt förslag, eftersom ett UF-företag skulle drivas i grupp. Jag som gärna ville göra allt själv fick hitta en annan lösning. Det blev ett projektarbete istället, som byggde på ett liknande upplägg. Jag designade, tillverkade och sålde smycken via en enkel webshop och via utställningar och så kallade homepartys. Det resulterade i maj 2013 i en vinst på 7000 kronor som jag skänkte till Cancerfonden och Alzheimersfonden. Projektet kallade jag ”Viktor Volangs Kreativa - Smycken för välgörenhet”.

 

Projektarbetet såg jag som en marknadsundersökning och resultatet som ett bevis på att det skulle funka ”på riktigt” också. Så efter studenten och ett sommarjobb i en inredningsbutik så blev det på riktigt och jag hade - äntligen - mitt egna företag. Samma dag som registreringen genomfördes så åkte jag till Norrköping och köpte min alldeles egna dator. Så exalterad av glädje när jag lämnade butiken. Förväntansfull inför vad som väntade, och så sugen på att börja förbereda inför min lansering. Men innan jag kunde lansera mitt företag så skulle det designas och tillverkas en hel kollektion med smycken. En logga skulle skapas. En webshop knåpas ihop. Och såklart, en releasefest skulle planeras. För självklart skulle det firas stort! Det blev några fullspäckade månader den första tiden, men jag älskade varje dag och kunde knappt fatta att det var på riktigt. 

 

Jag anlitade härliga Josefin Toomson, som nyligen varit med i Top Model, som min första modell och tillsammans hade vi en intensiv men rolig dag när vi fotade min första kollektion. Tillslut var allt klart och efter mycket hjälp från familj och vänner så var det dags att lansera! Jag hade bjudit in närmare 200 personer för att fira och för att visa upp mina nyheter. Releasefesten blev ett minne för livet och beställningarna började trilla in direkt. Och sen var det igång! Mitt företag VK Design var igång.

 

När jag startade företaget bodde jag fortfarande hemma hos mina föräldrar. Dom gav mig ett helt rum där jag kunde driva min verksamhet. Där satt jag varje dag när jag inte jobbade på Farmors Hus i Valdemarsvik, som jag inledde ett samarbete med i samband med starten. Mina smycken fanns till försäljning i butiken och jag var där ett par dagar i veckan. Och så såg det ut under mitt första år med företaget. Men efter ett år vågade jag ta nästa steg. Jag flyttade till lägenhet, avslutade samarbetet med Farmors Hus för att få mer tid till annat jobb och inledde istället ett samarbete med Åsa på Klipphörnan som blev min nya återförsäljare. I och med det fick jag mer tid till att lära mig silversmide. Jag fick hyra min vän Diana Kvarnholms smedja, och med tips och lite vägledning från henne kunde jag nu sitta och prova mig fram med det spännande hantverket. Jag gick också en kort kvällskurs på Folkuniversitet där jag fick prova ännu fler verktyg och maskiner. Sakta men säkert lärde jag mig dom grundläggande teknikerna och till mitt 1årsjubileum lanserade jag mina första egentillverkade silversmycken. 

 

Nyheterna togs emot väl av mina kunder och jag förstod snabbt att jag hittat rätt. Under 2015 sålde jag ut lagret med dom andra smyckena, och tillverkade bara nyheter i äkta silver. Nu i egen silversmedja, i källaren hos min farmor och farfar som med glädje lånade ut ett rum till mig och min kreativitet.  Jag kände att jag hittat min stil och ansökte då till Nordens största designmässa, Formex, och deras avdelning för unga talanger. Jag blev utvald och fick visa mina smycken på mässan, vilket gjorde att mitt varumärke spred sig till en bredare publik. Jag fick några nya återförsäljare, webshopen fick fler besökare och beställningarna fortsatte komma. Och jag fick nya spännande uppdrag. 

 

Under hösten 2015 visade jag upp min design för några av landets främsta stylister. Det ledde till två roliga uppdrag. Det första var via Sara Biderman, då stylist för Idol på TV4. Hon ville använda mitt stilrena hantverk på årets deltagare i programmet, vilket resulterade i att hundratusentals tittare fick se mina smycken under höstens Fredagsfinaler. En häftig känsla och ett fantastiskt roligt uppdrag! Några månader senare får jag ett mail från stylisten Sara Sadeghi, som undrar om jag vill hjälpa henne att designa och tillverka smycken till självaste Ola Salo, till hans programledar-uppdrag i Melodifestivalen. Det resulterade i ett gäng smycken som syntes inför miljonpublik i mars 2016. Den maffiga broschen han bar finns idag inglasad i min ateljé i Valdemarsvik. Utöver Idol och Melodifestivalen så fortsatte jag också smycka sångerskan Maria Rolf från Titanix vilket gjorde att mina smycken syntes i flera tv-produktioner och på scener runt om i landet.

 

Våren 2016 blev jag ombedd att skicka in ett förslag till Årets Östgötska Konsthantverk, vilket resulterade i smycket Östergötland - som sen blev utvalt och fick den ärofyllda utmärkelsen. Det blev högtidlig diplomutdelning hos landshövdingen på Linköpings Slott. Intresset för smycket var stort och en idé om en kollektion med alla Sveriges landskap föddes. Några månader senare lanserade jag den, och sen dess har smycken med former från kartan varit en stor del av min verksamhet. Samma år tilldelas jag också en plats på listan över Sveriges 103 mest lovande unga företagare. En lista som tas fram årligen av landets största företagarorganisation, Företagarna. Vilken ära!

 

Efter roliga uppdrag och fina utmärkelser hade jag sommaren 2016 ett gott självförtroende och vågade nu utveckla ytterligare. När min hyresvärd ringde och berättade att dom hade en ledig lokal i samma hus som min lägenhet, så väcktes en vision om en egen ateljé. Med butik, tillverkning, kontor och lager på ett och samma ställe. Jag tvekade lite, men när jag väl fick titta på lokalen så bestämde jag mig snabbt. Den mysiga lilla lokalen, två trappsteg ner, med välvt tak och fina vinklar och vrår, skulle bli min ateljé! Efter en rejäl renovering stod den klar och till mitt 3årsjubileum öppnade jag. En egen arbetsplats. En egen ateljé. Känslan var obeskrivlig!

 

År 2018 fortsätter det dagliga arbetet i ateljén som varje vecka besöks av kunder som vill handla min design och mitt hantverk. Webshopen fortsätter spridas och besöks av hundratals personer varje vecka. Under försommaren utses jag till Valdemarsviks Kommuns Kulturpristagare och får ta emot pris för det arbete jag gjort under åren. Under hösten lanserar jag min tionde kollektion med smycken och den 19e oktober 2018 firar jag fem år med mitt företag och jag gör det genom att ta ytterligare ett steg i utvecklingen. Jag byter namn. Från VK Design till Design Viktor Lenper. Lenper blir också mitt nya efternamn, som jag delar med min syster och hennes familj. Det är en sammansättning och förkortning av våra föräldrars namn - Lennart och Pernilla - som min syster skapade och bytte till för några år sen. 

 

Och det är här jag står idag. Med fem år (och några till) bakom mig, och med en förhoppningsvis utvecklande framtid som väntar. Nya projekt ska dras igång, nya samarbeten inledas. Och jag ser med spänning fram emot allt! 

 

För ingenting är omöjligt, om man bara vill!

 

Tack för att ni följer mig!

 

/ Viktor Lenper

 

 

_______

 

Org.nr: 9401291670

Adress: Storgatan 6, 61530 Valdemarsvik